Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 11:34

Σαν την Ελλάδα πουθενά

Και να με πληρώνεις δε φεύγω...

Χώρα σαν την Ελλάδα δε θα βρώ πουθενά.

Ο ήλιος, η θάλασσα, η μοναδικότητα αυτού του λαού και η επιστημονικά ανεξήγητη... ''ιδιοσυγκρασία'' μας δεν αλλάζονται με όλα τα πλούτη του κόσμου.

Nα ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως το άρθρο γράφεται για να ''προβάλει'' την απίθανη Ελληνική πραγματικότα στην οποία ζούμε όλοι και όχι για να πει αν έχει δίκιο το ΑΣΕΑΔ, η ΕΟΠΕ ή ο ΖΑΟΝ.

Πάμε να δούμε όμως για τι πράγμα μιλάμε...

Από χθες το βράδυ βρισκόμαστε ''αντιμέτωποι'' με την εξαγγελία της απόφασης του ΑΣΕΑΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών) που αποφασίζει τελικά να κάνει δεκτή την ένσταση του ΖΑΟΝ για την ενεργοποίηση της wild card και τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών μετά από την αποχώρηση της ιστορικής ομάδας των Βριλησσίων από το φετινό πρωτάθλημα λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Υπενθυμίζουμε πως ο ΖΑΟΝ είναι η ομάδα που υποβιβάστηκε περυσι από το πρωτάθλημα της Α1 στην Α2.

 

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά και να δούμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ.

Η απόφαση:

''Το ΑΣΕΑΔ με την υπ’ αρ. 91/12-11-2014 απόφαση του δέχεται την προσφυγή και τους πρόσθετους λόγους του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «Ζηρίνειος Αθλητικός Όμιλος Νέων (ΖΑΟΝ) Κηφισιάς». Ακυρώνει την από 6-9-2014 απόφαση (πρακτικό υπ’ αρ. 25) της ΕΟΠΕ με την οποία αποφασίστηκε η διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας Γυναικών της περιόδου 2014-2015 με την συμμετοχή ένδεκα ομάδων. Αναπέμπει την υπόθεση στα αρμόδια όργανα της ΕΟΠΕ προκειμένου να επιλεγεί η ομάδα που θα συμπληρώσει τον αριθμό των δώδεκα ομάδων και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας διεξαγωγής του πρωταθλήματος με δώδεκα ομάδες να διεξαχθεί αυτό με ένδεκα ομάδες. Διατάσσει την επιστροφή του παραβόλου στον καταθέσαντα''.

(Η συγκεκριμένη απόφαση του ΑΣΕΑΔ θα απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΠΕ το οποίο θα συνεδριάσει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου).

Την ίδια στιγμή άνθρωποι του ΖΑΟΝ, δια στόματος της κ. Σπυράκου που είναι έφορος στο σύλλογο, δηλώνουν πως η πολυπόθητη δικαίωση ήρθε και πως είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Α1 από την οποία όμως πέρυσι υποβιβάστηκαν μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, άρα δικαίως.

Η ανακοίνωση της κ. Σπυράκου:

''Ο τίμιος και ηθικός αγώνας που διεξήγαγε το ΔΣ του ΖΑΟΝ δικαιώθηκε. Ο ιστορικός σύλλογος ΖΑΟΝ Κηφισιάς είναι στην Α1 Εθνική κατηγορία.
Ευχαριστούμε τον δικηγόρο μας κ. Χρήστο Ηλιάδη.
Αποδεχόμαστε την πρόκληση της Α1 και θα ανταποκριθούμε όσο καλύτερα μπορούμε''.

 

Το χρονικό της ''χαμένης 12άδας''

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το όλο θέμα ξεκίνησε στις 28/8/14 όταν και τα Βριλήσσια γνωστοποίησαν πως δε θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τις επόμενες ημέρες η ΕΟΠΕ ανακοινώνει την διαδικασία της wild card την οποία θα έπαιρνε μια ομάδα η οποία θα ήταν και η 12η της Α1. Στη διαδικασία συμμετείχαν αρκετές ομάδες όπως ο ΖΑΟΝ αλλά και ο Λαρισαϊκός Φιλαθλητικός Σύλλογος ο οποίος και θα έπαιρνε την wild card αλλά λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε με απόφαση του πως τελικά... δεν θέλει να συμμετέχει.

Από εκεί και πέρα, στις 6/9/14 η ΕΟΠΕ με γνώμονα πως από τη στιγμή που υπήρχαν περισσότερες από μια ομάδες που ενδιαφέρονταν και μάλιστα απειλούσαν να προσβάλλουν στο ΑΣΕΑΔ την όποια απόφαση της, αποφάσισε να διεξαχθεί το πρωτάθλημα με 11 ομάδες, που είναι μία από τις επιλογές που της δίνει ο κανονισμός. Κι έτσι το πρωτάθλημα ξεκίνησε με την εώς τώρα του μορφή.

 

''Φόρτο εργασίας'', η ''Σαρακοστή'', η ασαφής απόφαση και το ''μπαλάκι''

Η υπόθεση λοιπόν φτάνει στο ΑΣΕΑΔ, μετά τη προσφυγή του ΖΑΟΝ, με το Δικαστήριο να εκδικάζει την υπόθεση στις 3/10/14 και να την ''καθαρογράφει''΄και να την κοινοποιεί... 40 μέρες μετά (12/11/14) κι' ενώ το πρωτάθλημα έχει φτάσει ήδη στην 6η του αγωνιστική και παράλληλα το πρωτάθλημα της Α2 να έχει ξεκινήσει και αυτό.

Εδώ θα έλεγε κανείς πως από τη στιγμή που η απόφαση του ΑΣΕΑΔ ανακοινώθηκε ότι είναι να γίνει θα γίνει. Αμ δε, μιας και η απόφαση είναι ασαφέστατη και δεν λέει πως ο ΖΑΟΝ θα επιστρέψει στην Α1 αλλά ως άλλος Πόντιος Πιλάτος ουσιαστικά ''μπλοκάρει'' την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος και πετάει το μπαλάκι πίσω στην ΕΟΠΕ η οποία καλείται να αποφασίσει (ή να ξαναποφασίσει) κάτι το οποίο το έχει αποφασίσει ουσιαστικά δύο μήνες πριν (!) μιας και λέει ότι τα όργανα της ΕΟΠΕ πρέπει να ασχοληθούν με την συμπλήρωση της κατηγορίας κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε το πρωτάθλημα να γίνει με 11 ομάδες (κάτι που... ήδη γίνεται)!

 

Φαίνεται να έχει κι' αυτή τα δίκια της (και να είναι και καλυμένη νομικά) η ΕΟΠΕ

Σε δηλώσεις του στον Sentra fm, ο πρόεδος ΕΟΠΕ κ. Αχιλλέας Μαυρομάτης, έδωσε την εικόνα της ΕΟΠΕ επί του θέματος.

Αναλυτικά ο κ. Μαυρομάτης είπε:

Για την απόφαση και το σκεπτικό της

''Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσέγγιση και στο πως θα χειριστούμε από δω και πέρα το ζήτημα.Έχουμε ένα παράπονο για τον τρόπο και τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Σεβόμαστε την απόφαση, αλλά όταν η απόφαση του ΔΣ της ΕΟΠΕ πάρθηκε στις 6/9, η προσφυγή του ΖΑΟΝ εκδικάσθηκε στις 3/10 και η απόφαση βγήκε σήμερα καταλαβαίνεται ότι δημιουργείται ένα πρόβλημα.Επίσης έχω ένα προβληματισμό για το σκεπτικό της απόφασης. Η αρχική προσφυγή του ΖΑΟΝ είχε να κάνει με την απόφαση της ΕΟΠΕ να πληρωθεί η κενή θέση μέσω της διαδικασίας της wild card. Στο ΔΣ στις 6/9 ανακλήθηκε αυτή η απόφαση, χωρίς όμως να προσβληθεί η νέα μας απόφαση, αλλά παρόλα αυτά το ΑΣΕΑΔ με το σκεπτικό του θεωρεί ότι έχει προσβληθεί.

Η ουσία του θέματος όμως είναι η ερμηνεία της απόφασης που λέει ότι τα όργανα της ΕΟΠΕ πρέπει να ασχοληθούν με την συμπλήρωση της κατηγορίας κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε το πρωτάθλημα να γίνει με 11 ομάδες. Αν η απόφαση του ΑΣΕΑΔ έλεγε ότι πρέπει να παίξει ο ΖΑΟΝ στην Α1 τότε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.Έχουμε λοιπόν από τη μια το συμφέρον του αθλήματος που λέει ότι πρέπει να γίνονται τα πρωταθλήματα με κανονική σύνθεση κι αυτή ήταν η αρχική μας πρόθεση''.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 12 ομάδες ο κ. Μαυρομάτης τόνισε: ''Εμείς επιλέξαμε τη διαδικασία της wild card, την οποία παρεμπιπτόντως το ΑΣΕΑΔ δεν έκρινε λανθασμένη και είχαμε το αίτημα του Φιλαθλητικού Λαρισαϊκού που ενώ κρίθηκε ότι πληροί τις προϋποθέσεις και είμασταν έτοιμοι να κάνουμε αποδεκτό, ξαφνικά πληροφορηθήκαμε ότι η ομάδα της Λάρισας αποσύρθηκε. Από κει και μετά η ΕΟΠΕ θεώρησε ότι προέχει η ασφάλεια του πρωταθλήματος κι από τη στιγμή που υπήρχαν περισσότερες από μια ομάδες που ενδιαφερόταν και μάλιστα απειλούσαν να προσβάλλουν στο ΑΣΕΑΔ την όποια απόφαση μας, αποφασίστηκε να διεξαχθεί το πρωτάθλημα με 11 ομάδες, που είναι μία από τις επιλογές που δίνει ο κανονισμός.

Η τριμελής επιτροπή των σωματείων είχε εισηγηθεί να συμπληρωθεί η κατηγορία, αλλά υπήρχαν σωματεία τα οποία δεν ήθελαν και η έλλειψη ομοφωνίας έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση''.

Τι γίνεται από δω και πέρα

''Το σκεπτικό δεν λέει να τοποθετηθεί ο ΖΑΟΝ στην Α1. Λέει να εξαντλήσει η ΕΟΠΕ τα περιθώρια να συμπληρωθεί η κατηγορία. Πρέπει να αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα. Από τη μια υπάρχει η αρχή που λέει ότι το πρωτάθλημα πρέπει να γίνει με 12 ομάδες κι από την άλλη η ζημιά που προκαλείται από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει τόσο η Α1 όσο και η Α2 Γυναικών.
Σωστή ή λάθος η απόφαση που πήραμε τον Σεπτέμβριο δεν πρέπει να την διορθώσουμε μια απόφαση που θα είναι λανθασμένη. Πάντως παρόλο που το πρωτάθλημα διεξάγεται με 11 ομάδες θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και η εικόνα του είναι πολύ καλή''.

Για το αν δημιουργείται θέμα νομιμότητας του πρωταθλήματος

''Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την νομιμότητα του πρωταθλήματος είτε αυτό συνεχιστεί με 11 ομάδες ή αν αποφασίσει το ΔΣ να προστεθεί 12η ομάδα. Υπάρχει ως ενδεχόμενο να παρθεί απόφαση συμπλήρωσης της κατηγορίας, αλλά κατά την άποψη μου αυτό είναι μικρό''.

Αν συμπληρωθεί η κατηγορία τίθεται ακύρωσης των διεξαχθέντων αγώνων;

''Θεωρώ δεδομένο ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης αγώνων. Έχουμε εμπλακεί σε μία κρίση και χρειάζεται ψυχραιμία… Αν θα μας διδάξει κάτι αυτή η ιστορία, ειδικά για το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών αφορά κάποιες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, κι εδώ υπάρχει κενό, αν είχαν εξαντληθεί οι δηλώσεις συμμετοχής στις 30/6 κι όχι να έχουμε αποχώρηση ομάδας στις 28 Αυγούστου. Τιμώ τα Βριλήσσια για την ιστορία και την προσφορά τους στο άθλημα, αλλά το πρόβλημα προέκυψε με την αποχώρηση τους στα τέλη Αυγούστου.
Θα άλλαζα λοιπόν την προκήρυξη για τις δηλώσεις συμμετοχής βάζοντας περιθώριο έως 30/6 με τις ομάδες να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους νωρίτερα…
Υπενθυμίζω δε ότι έχουμε δώσει το δικαίωμα, με μια πρωτοποριακή διάταξη, στις ομάδες που δεν αντέχουν, να κατέβουν οικειοθελώς κατηγορία για να μην διαλυθούν, απλά θα πρέπει οι ομάδες να καταλάβουν ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται όσο γίνεται νωρίτερα''.

 

Ουσιαστικά ο κ. Μαυρομάτης λέει πως αν συμπληρωθεί η 12η ομάδα - αν και δίνει πολύ λίγες πιθανότητες - τότε, με την κοινή λογική, ο όμιλος του ΖΑΟΝ θα τιναχθεί στον αέρα μιας και, με την κοινή λογική πάντα, οι αγώνες που έχει δώσει η ομάδα μέχρι τώρα θα πρέπει να ακυρωθούν χωρίς ομως να διαγραφούν και τα έξοδα των ομάδων που ταξίδεψαν για να αγωνιστούν με τον ΖΑΟΝ σ' ένα πρωτάθλημα που κάποιες από τις ομάδες του βγαίνουν ''τσίμα-τσίμα'' για να συμμετέχουν με τον Α.Ο. Σούδας να αποχωρεί πρόσφατα από το πρωτάθλημα της Α2 και φυσικά τα Βριλήσσια για τα οποία έχει γίνει αυτός ο... κακός χαμός.

 

Πες μου τώρα εσύ φίλε αναγνώστη...

Θα την άλλαζες ποτέ αυτή τη χώρα;

Εγώ πάντως ποτέ!

 

 

 

Agenda - Fast view

Κανένα γεγονός

Copyright © 2014. All Rights Reserved.


Designed and Developed by Web Trust